dilluns, 25 de gener del 2010

Religió, llengua, cultura a Catalunya

Hem entrat en la darrera setmana de l’exposició “Religió, llengua, cultura a Catalunya”, oberta al Palau Robert de Barcelona fins al 31 de gener. L’exposició mostra l’aportació de les religions a la supervivència, l’expansió i el prestigi de la llengua catalana. Partint des de l’època romana fins arribar a la diversitat religiosa actual, es fa una repassada a la vitalitat de la cultura del nostre país, permeable a tots els grups religiosos que hi han arrelat.
Si voleu entendre’n la història, podeu llegir l'article d’un coordinador molt conegut (molt conegut pels lectors d'aquest bloc, s’entén).
L’exposició està dirigida als adults, però si hi aneu amb els fills, us divertireu repicant campanes, observant el pessebre, ballant enmig de la Patum o endevinant quin accident va patir el pietós fidel que va pintar un exvot.

dissabte, 16 de gener del 2010

Per fi, clients i socis de banca ètica!

Aquesta setmana, ja hem fet el pas. Feia temps que érem conscients que allò que nosaltres mai no faríem amb els nostres diners, ho fan bancs i caixes amb els nostres estalvis: finançar indústria militar a Viladecans, promocions immobiliàries quan hi ha tants pisos buits, o construir golfs a Torrebonica. És greu que algú hi inverteixi, però de cap manera no volem ser còmplices d’aquests negocis.

Fa temps, també, que sabíem que hi ha una alternativa, la banca ètica, i que a Catalunya disposem de diverses iniciatives per triar. Les tres més grans són les següents:



Triodos Bank: banc holandès creat el 1980, que posa l’èmfasi en el respecte mediambiental. Dels bancs ètics que operen a Catalunya, aquest és l’únic que ofereix serveis per a l’operatòria quotidiana (compte corrent, llibretes d’estalvi normals i infantils, domiciliacions, etc.), amb detalls com les targetes de crèdit de plàstic reciclable sense PVC. Això sí, es tracta d’una ètica tan cosmopolita que no veureu escrita ni una paraula en català.



Oikocredit: banc creat el 1975 pel Congrés Mundial d'Esglésies, amb la seu central ubicada també a Holanda. Atorga crèdits a centenars d'organitzacions locals del Tercer Món que normalment no poden accedir a crèdits de la banca tradicional. Dóna suport financer en forma de crèdits convencionals i de microcrèdits. S’hi pot col·laborar com a inversor, com a soci i com a voluntari.





- Fiare Catalunya: associació per la promoció d’una banca ètica de la ciutadania. És a dir, de moment és una associació per fomentar la banca ètica, que el 2007 va obrir una oficina a Barcelona com agent de la Banca Popolare Etica. Els socis d’aquesta entitat esdevindrem socis fundadors d’una cooperativa europea de crèdit amb criteris ètics, de propera creació (a partir de la fusió de la italiana Banca Popolare Etica i el banc francès Lanef). L’interès d’aquest projecte rau en l’èmfasi en la participació: és a dir, a part de buscar clients (per a préstecs i per a inversions), és fonamental per a l’èxit d’aquesta iniciativa la participació de la ciutadania i la implicació del tercer sector, que guia el projecte. Per tant, els nostres estalvis no només serviran per a finalitats ètiques (criteri comú de tota banca ètica), sinó que els socis promovem un banc del tercer sector al servei del tercer sector. És a dir, un banc que no serveix per oblidar-nos dels diners, sinó per ser conscients de la força que tenim tots els ciutadans amb els nostres petits estalvis.

Mentre vosaltres estalvieu, podeu fomentar grans projectes socials. Trobareu més detalls sobre la banca ètica a FETS-Finançament Ètic i Solidari.