dimecres, 15 d’abril del 2009

Associació "Comunità e Famiglia"


A la propera Itàlia existeix una associació que agrupa més de 200 famílies que viuen en unes 50 comunitats arreu del país. Es diu Associazione Comunità e Famiglia. El seu origen es remunta a finals dels anys 70 a Milà amb una comunitat formada aleshores per una família i una comunitat de jesuïtes, encara que ara hi ha cinc famílies amb els religiosos. Tot i així, malgrat la inspiració cristiana, és una associació laica. Alguns trets:

  • Amb l'objectiu de potenciar la família, s'ofereix a les famílies interessades una vivenda pròpia en un espai semicomunitari, fent veïnatge amb les altres famílies.
  • Tenen l'economia en comú, certes activitats que programa cada comunitat, el grups de "condivisione" (ve a ser com una revisió de vida laica), i un projecte social.
  • Aquest projecte social consisteix en un seguit de cooperatives amb finalitats de promoció social presents a cada comunitat, tipus l'Engrunes de Barcelona.
  • Alhora les famílies que volen, que a la pràctica són moltes, acullen a casa seva alguns dels treballadors de la cooperativa: persones en risc d'exclusió derivats pels serveis socials corresponents. La seva estada a la cooperativa i, si és el cas, a la família senpre és transitòria, d'un a tres anys, com a preparació i acompanyament cap a una vida autònoma i independent.
Aquestes vacances de setmana santa hem visitat dues d'aquestes comunitats: Il Villaggio (a Ballabio, el poblet de la fotografia, on ens allotjàvem) i Villapizzone (Milà).

No cal dir que ha estat una descoberta intensa i interpel·ladora.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt interessant tot el que expliqueu.

Unes vacances ben viscudes.

Gràcies per compartir-les amb nosaltres.

Per cert a veure si ens feu cinc centims del videoforum als que vam fer campana.


Petons,


Mercè Ventura